Περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος της ρύπανσης του Ασωπού για τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής.
Ποσό ίσο με το ΕΣΠΑ για υποδομές Σύγχρονου Πολιτισμού από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το ένα δέκατο των χρεών των κομμάτων, με το φετινό οικονομικό άνοιγμα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού.
Εννιά στους δέκα κατοίκους των παραπάνω περιοχών θεωρούν ότι η ρύπανση των υπόγειων νερών έχει προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο οικοσύστημα, στο κόστος ζωής τους και στην τοπική οικονομία.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ηράκλειτος» του υπουργείου Παιδείας. Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Δαμίγος, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Οικονομία: «Μόνο το κόστος κατασκευής του αγωγού σύνδεσης του Ωρωπού με τις πηγές της Μαυροσουβάλας έχει προϋπολογιστεί περίπου σε 10 εκατ. ευρώ . Σε αυτά, προσθέστε το κόστος υδροδότησης των Οινοφύτων και άλλων οικισμών της περιοχής για να βρείτε το ελάχιστο ύψος της οικονομικής ζημιάς».Ο Γιώργος Τέντες, ο υποψήφιος διδάκτορας που εκπονεί διδακτορική εργασία στο θέμα, προσθέτει: «Οι υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων στοιχείων για την ανθρώπινη υγεία, όπως το εξασθενές χρώμιο, έκαναν τα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού ακατάλληλα για ύδρευση και άλλες χρήσεις και δημιούργησαν σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Ολα αυτά προκαλούν ένα σημαντικό κόστος για την κοινωνία, το οποίο προσπαθούμε να αποτιμήσουμε σε χρηματικές μονάδες».
Το πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού ποταμού ξεκίνησε πριν από τέσσερις δεκαετίες, αλλά οι οξύτατες διαστάσεις του αναδείχτηκαν το 2007, από έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Τον Φεβρουάριο του 2010, η υπουργός ΠΕΚΑ ανακοινώνει ότι όσοι ρυπαίνουν θα πληρώσουν το κόστος της ρύπανσης με βάση την Περιβαλλοντική Ευθύνη. Μέχρι το 2008, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είχε εισηγηθεί πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 3,6 εκατ. ευρώ σε δραστηριότητες που ρυπαίνουν τον Ασωπό. Η έρευνα του Πολυτεχνείου για το κόστος της περιβαλλοντικής ζημιάς χρησιμοποίησε τη μέθοδο της εξαρτημένης αξιολόγησης με προσωπικές συνεντεύξεις σε ένα δείγμα 310 νοικοκυριών που διαμένουν στα Οινόφυτα, στον Ωρωπό, στο Χαλκούτσι και στον Αγιο Θωμά, το διάστημα Μαΐου - Ιουλίου 2009. Ο Αγγελος Δημαράς και ο Φίλιππος Μαστρογιάννης, φοιτητές της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα στο πλαίσιο της διπλωματικής τους, σημειώνουν: «Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η έκταση του προβλήματος και οι επιπτώσεις του στην καθημερινότητα των κατοίκων. Κάποιοι γονείς φοβούμενοι για την ποιότητα του νερού έλεγαν ότι πλένουν τα μικρά παιδιά με εμφιαλωμένο νερό. Δεν παρέλειπαν να μας μιλήσουν για την αύξηση στο κόστος ζωής, αφού η αγορά εμφιαλωμένων νερών στοίχιζε σε κάποια νοικοκυριά μέχρι και 200 ευρώ το μήνα...».
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι:
- Το 65% των ερωτώμενων θεωρούν τη ρύπανση των νερών ως το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής.
- Πάνω από 90% των ερωτώμενων θεωρούν ότι η ρύπανση των υπόγειων νερών έχει προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο οικοσύστημα, στο κόστος ζωής των νοικοκυριών και στην τοπική οικονομία
- Πάνω από 75% χρησιμοποιούν για πόση μόνο εμφιαλωμένο νερό.
- Το 91% των ερωτώμενων δήλωναν καθόλου ή ελάχιστα ικανοποιημένοι από τις δράσεις της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το κεντρικό ερώτημα της έρευνας αφορούσε την εθελοντική μηνιαία εισφορά των νοικοκυριών της περιοχής σε έναν φορέα που θα αναλάμβανε δράση για την επίλυση του προβλήματος μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η αξία των εισφορών αυτών υπολογίστηκε περίπου σε 8 εκατ. ευρώ , ποσό διπλάσιο από το ύψος των προστίμων που έχουν καταλογιστεί μέχρι σήμερα.
Σχόλιο δικό μου: Όλα καλά....
--------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
Δήμος Τανάγρας
Τι μας έταξε ο συνδυασμός του Γεωργίου στον Άγιο Θωμά:
- Σχέδιο Πόλεως
- Αποχέτευση λυμάτων.
- Επάνδρωση διυλιστηρίου και 24ωρη παρακολούθηση με προσωπικό βάρδιας
- Ανάπλαση κεντρικού δρόμου με δενδροφύτευση, πλακόστρωση κλπ και κεντρικής πλατείας.
- Αγορά οικοπέδων για κοινόχρηστους χώρους( πλατείες κλπ)
- Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων
- Ορθή αξιολόγηση και επανασχεδιασμός του σχολείου για την ανάβάθμισή του.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου