...είναι μακριά ο παράδεισος;

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Καφεΐνη : όφελος η καταστροφή ;

Καφεΐνη : όφελος η καταστροφή ; 
Ευεργέτημα η θανατηφόρο δηλητήριο ;

Αυτές τις μέρες, είμαστε πλημμυρισμένοι από μηνύματα σχετικά με τα υποτιθέμενα ευεργετικά αποτελέσματα της καφεϊνης, του πλέον δημοφιλούς τονωτικού στο κόσμο: περισσότερη ενέργεια, καλύτερη, πιο έντονη άσκηση, καλύτερη αποτοξίνωση, πιο γρήγορη απώλεια βάρους.
Παρ’ όλα αυτά, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει μιά πολύ διαφορετική εικόνα.
Οι βιομηχανίες του καφέ και των αναψυκτικών, είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παγκοσμίως υποπροϊόντων καφεΐνης και έχουν επενδύσει δισεκκατομμύρια δολλάρια στην συνεχή παραγωγή και κατανάλωση των προϊόντων τους.
Είναι γεγονός, ότι ο καφές σήμερα είναι το δεύτερο φυτό σε καλλιέργεια στον κόσμο! {και σε προώθηση των προϊόντων του}
Γι’ αυτό δεν είναι παράξενο που ακούμε τόσο λίγα για τα καταστροφικά αποτελέσματα της καφεΐνης, από τις βιομηχανίες αυτές.
Δεδομένων όλων των ανωτέρω, πως μπορούμε να πούμε κατά πόσο η καφεΐνη είναι πράγματι καλή για μας;
Μία ανάλυση των αντιδράσεων του σώματος, μας λέει την αληθινή ιστορία.
Θα έπρεπε να υπογραμμίσουμε ξεκινώντας ότι η καφεΐνη είναι ένα ναρκωτικό. Είναι μέλος της οικογένειας μεθυλξανθίνη. Η καφεΐνη αναγνωρίζεται – προσκολλάται στους ίδιους υποδοχείς όπως η ηρωΐνη και η κοκαΐνη.
Η υποτιθέμενη τόνωση της ενέργειας, που κάποιος νοιώθει μετά την λήψη της καφεΐνης είναι στην πραγματικότητα η ένταση που υφίσταται το σώμα καθώς διαχειρίζεται την καφεΐνη.
Η αντίδραση του σώματος προς την καφεΐνη επιγραμματικά μπορεί να αναφερθεί: Καφεΐνη = Stress.
Όταν φθάνει στο στομάχι, η καφεΐνη αρχίζει μία αντίδραση, όπως αν το στομάχι είχε δεχθεί μία μεγάλη ποσότητα πρωτείνης, που θα προκαλούσε την έκκριση τόσο υδροχλωρικού οξέος όσο και ενζύμων για την πέψη της πρωτείνης.
Εάν δεν υπάρχει τίποτε γι’ αυτήν την αντίδραση, τα ισχυρά υγρά μπορεί τελικά να βλάψουν τα τοιχώματα του ίδιου του στομάχου. Γι’ αυτό άλλωστε πάρα πολλοί που κάνουν κατάχρηση του καφέ αποκτούν προβλήματα όπως έλκος. Καθώς συνεχίζει στο πεπτικό σύστημα, η καφεΐνη καταστρέφει την χλωρίδα του εντέρου δηλ. τον ασιδόφιλο η παρουσία του οποίου είναι απαραίτητη για την σωστή διαδικασία της πέψης.
Αυτό είναι η βάση για μακροχρόνια πεπτικά προβλήματα. Χωρίς την σωστή ισορροπία της βλενογόνου στο πεπτικό σύστημα, κάθε τροφή που περνάει δεν μπορεί να διασπασθεί πλήρως και τα κατάλοιπα προκαλούν σημαντική αύξηση των τοξινών.
Όταν η καφεΐνη μπει στο αίμα, ξεπλένει τελείως τις βιταμίνες B και C, καθώς και πολλά σημαντικά μέταλλα όπως το κάλλιο. Οι βιταμίνες B είναι απαραίτητες στο σώμα προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις διάφορες μορφές stress, το κυρίως θέμα, που ομολογούν οι περισσότεροι χρήστες καφεΐνης ότι προσπαθούν να διαχειρισθούν πίνοντας καφέ.
Ειρωνικά, η κατανάλωση καφέ στην πραγματικότητα κάνει το σώμα ΛΙΓΩΤΕΡΟ ικανό να αντιμετωπίσει το stress. Προκαλεί το σώμα να μπει σε μία κατάσταση υπερδιέγερσης = “fight or flight”, όπως εάν είχε να αντιμετωπίσει κίνδυνο επιβίωσης
Ως τμήμα αυτής της αντίδρασης, η καφεΐνη υπερδιεγείρει τα επινεφρίδια, προκαλώντας ταχυκαρδία που αναφέρεται ως “βιασύνη της καφεΐνης”. Μακροχρόνια, η συνεχής χρήση του καφέ μπορεί να εξασθενίσει τα επινεφρίδια, προκαλώντας κόπωση, μειωμένη άμυνα, και αρυθμίες.
Η έκκριση αδρεναλίνης και η μετέπειτα απουσία της είναι ο λόγος, που πολλοί μόνιμοι χρήστες καφεΐνης νοιώθουν πιο κουρασμένοι μετά την κατανάλωση καφεΐνης παρά πριν τη χρήση της, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα για να παραμείνουν ενεργοποιημένοι. Συγχρόνως, η καφεΐνη αυξάνει δραματικά την έκκριση της κορτιζόλης στο σώμα, μίας ορμόνης που το σώμα χρησιμοποιεί για να διαχειρίζεται το stress. Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των διδικασιών είναι πρόωρη γύρανση και αυξημένη ευαισθησία σε ασθένιες. Η καφεΐνη τελευταία έχει επίσης ενοχοποιηθεί ως η αφετηρεία κάποιων σοβαρών χρονίων ασθενειών, όπως η ινοκυστική ασθένεια του στήθους, διάφοροι τύποι καρκίνου, καρδιοπάθειες και οστεοπόρωση
Η καφεΐνη επίσης επιταχύνει την καταστροφή της γλυκοζαμίνης στους χόνδρους του σώματος.
¨Οταν το σώμα μας είναι νεώτερο, αυτό δεν έχει άμεσα δυσμενείς επιπτώσεις καθώς έχει την ικανότητα να παράγει την δική του γλυκοζαμίνη. Από την ηλικία των 40 και άνω όμως, το σώμα σταματά να παράγει γλυκοζαμίνη.
Όποιος χόνδρος καταστραφεί από καφεΐνη σ’ αυτό το διάστημα είναι μόνιμη απώλεια, εκτός και αν αναπλασθεί από διατροφικό συμπλήρωμα.
Επιπροσθέτως, μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι συνεχής χρήση καφεΐνης μειώνει την οστική πυκνότητα σε μέταλλα στις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση σε μεγάλες ηλικίες.
(Αυτές οι μελέτες εξέτασαν μόνο γυναίκες, αλλά τα αποτελέσματα αφορούν εξ’ ίσου και τους άνδρες!).
Η καφεΐνη είναι επίσης ένα ισχυρό διουρητικό, προκαλώντας το σώμα να αποβάλλει την διπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με την ποσότητα της καφεΐνη που καταναλώθηκε.
Από την στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν αρκετή ποσότητα νερού έτσι κι αλλιώς, αυτό επιβαρύνει δραματικά το πρόβλημα της αφυδάτωσης, που αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζει το 60% του Αμερικανικού πληθισμού.
Τελικά, όταν η καφεΐνη περάσει το φράγμα της αιμάτωσης του εγκεφάλου, προσβάλλει την χολίνη στον εγκέφαλο. Η χολίνη είναι στενά συνδεδεμένη με τις λειτουργίες της διαδικασίας της μνήμης. Μακροχρόνια χρήση καφεΐνης έχει δείξει να επηρεάζει δραματικά την μνήμη.
Πολλοί χρήστες καφεΐνης μιλούν για την αίσθηση της εγρήγορσης και της εστίασης που τους δίνει η καφεΐνη για να δικαιολογήσουν την συνεχή χρήση.
Στην πραγματικότητα, εκτεταμένη έρευνα έχει αποκαλύψει ότι το αντανακλαστικό υπερδιέγερσης = “fight or flight”, που ενεργοποιείται από την καφεΐνη μειώνει σημαντικά την λειτουργία του τμήματος του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την δημιουργικότητα, κριτική ικανότητα και τη λήψη αποφάσεων.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι όταν η καφεΐνη διεισδύσει στον εγκέφαλο προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών του stress, οι οποίες μειώνουν την ευαισθησία του σώματος προς την ινσουλίνη.
Όταν συμβαίνει αυτό, το γλυκογόνο είναι λιγώτερο διαθέσιμο στα κύτταρα του σώματος για να παράγουν ενέργεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα καταστροφικό σε άτομα που υποφέρουν από διαβήτη.
Δεδομένων όλων των ανωτέρω, είναι φανερό ότι είναι προς όφελος όλων να διακόψουν την χρήση της καφεΐνης το συντομώτερο.
Ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από την καφεΐνη περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες, όπως ηλικία, τύπος αίματος, ιστορικό υγείας, βαθμός εξάρτησης, κλπ.
Μπορούμε να βοηθήσουμε σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα ιδικά για τις ανάγκες σας.

Isis Life Energy Health Center
14359 Old Bandera Road . Helotes, Texas 78023 . (210) 372-0002 . (800) 775-5756 . IsisLifeEnergy.com
Αυτές οι πληροφορίες έχουν προέλθει από πολλές πηγές έρευνας ιατρικής και κλινικής διατροφολογίας. Αυτές οι πηγές είναι διαθέσιμες εφ’ όσον κάποιος το ζητήσει.
REFERENCES
1. Caffeine, University of Texas Web Health Department Site, downloaded August 10, 2002. Isis Life Energy Health Center
14359 Old Bandera Road . Helotes, Texas 78023 . (210) 372-0002 . (800) 775-5756 . IsisLifeEnergy.com
2. Caffeine Effects, Erowid Web Site, Downloaded August 10, 2002.
3. Caffeine Free, Judyth Reichenberg-Ullman, N.D., M.S.W., DHNAP, from the Health
World Web Site, Downloaded August 10, 2002.
4. Trinity College of Natural Health Iridology Seminar, Thomas Anstett, N.D., April 13-14, 2002, Louisville, KY
5. Nutritional Program for Caffeine Detoxification,
Elson M. Haas, M.D. (Excerpted from Staying Healthy with Nutrition: The Complete Guide to Diet and Nutritional Medicine), from the Health World Web Site, Downloaded August 10, 2002.
6. Tired of Being Tired, by Jesse Lynn Hanley, M.D. and Nancy Deville, G. P. Putnam's Sons, New York, 2001. p. 173.
7. The Detox Solution, Dr. Patricia Fitzgerald, Illumination Press, Santa Monica, CA, 2001, p. 78.
8. Haas, Health World Web Site, August 10, 2002.
9. Journal of the American Medical Association (JAMA), January 26, 1994, p. 280-3.
10. Fitzgerald, p. 142.
11. Trinity College of Natural Health Iridology Seminar, Thomas Anstett, N.D., April 13-14, 2002, Louisville, KY
12. The Ultimate Healing System, Donald Lepore, N.D.,1985, p. 337.
13. Caffeine Disturbs Blood Sugar Hormone, Michael Smith, M.D., February 6, 2002, on WebMD Web Site Isis Life Energy Health Center 14359 Old Bandera Road . Helotes, Texas 78023 . (210) 372-0002 . (800) 775-5756 . IsisLifeEnergy.com


-------------------------------------------------------------------------------------
 Δήμος Τανάγρας
Τι μας έταξε ο συνδυασμός του Γεωργίου στον Άγιο Θωμά:
  • Σχέδιο Πόλεως
  • Αποχέτευση λυμάτων.
  • Επάνδρωση διυλιστηρίου και 24ωρη παρακολούθηση με προσωπικό βάρδιας
  • Ανάπλαση κεντρικού δρόμου με δενδροφύτευση, πλακόστρωση κλπ και κεντρικής πλατείας.
  • Αγορά οικοπέδων για κοινόχρηστους χώρους( πλατείες κλπ)
  • Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων
  • Ορθή αξιολόγηση και επανασχεδιασμός του σχολείου για την ανάβάθμισή του.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 σχόλιο:

Δηλιος είπε...

καλη Ανασταση Χριστίνα!!!